Spelbolag kallas till möte av civilministern
Spelbolag kallas till möte av civilministern
Spelbolag kallas till möte av civilministern

Ardalan Shakarabi (S) samlar spelbolagen till möte efter kritik mot den energiska reklam flera sidor bedriver. 69 företag har svensk spellicens och är kallade till mötet. Ministern säger inför mötet att han inte räds stränga åtgärder om det behövs. Den nya spellagen ligger till grund för kallelsen. Vid årsskiftet gjordes en omreglering av svenska spelmarknaden. Nytt är att spelbolagen måste ha svens spellicens för att få vara verksamma i Sverige.

Skarpare åtgärder kan bli förbud mot reklam

I lagen står det uttryckligen att “måttfullhet ska iakttas vid reklam för spel”. Ministern anser att marknadsföringen är för aggressiv och inte alls måttlig hos flera av bolagen. Italien införde i januari i år, som det första europeiska landet, totalförbud mot spelreklam. Ardalan Shekarabi vill att spelmarknaden ska fungera tryggt och säkert. Gör den inte det kommer ministern ta till hårdare tvingande åtgärder.

Upprop i sociala medier

Frågan kring spelreklam har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier. Både upprop och namnunderskrifter har delats med uppmaningen att följa Italien och förbjuda spelreklam. Motiveringen är att det är svårt för en spelmissbrukare att stå emot den aggressiva marknadsföringen som bolagen använder sig. Andra tycker att vi måste låta den nya reformen hinna införas och föreslår en förändring över tid istället för ett totalförbud.

Spelreklam eller inte – det är frågan

Ska spelbolagen få göra reklam eller inte? Det finns givetvis olika uppfattningar i den frågan, men en sak är säker: Den aggressiva och svårundvikliga spelreklamen som förekommer idag är svår att ignorera om du är spelberoende. Att lockas tillbaka till spel genom dubblad insättning, free spins och höga jackpottar är inte långt bort för den som har problem. Samtidigt som spelbolagen måste synas för att finnas, konkurrensen är hård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *