Svenska Spel lägger mest pengar på spelreklam
Svenska Spel lägger mest pengar på spelreklam
Svenska Spel lägger mest pengar på spelreklam

Vid årsskiftet infördes en reglering av den svenska spelmarknaden, det statliga monopolet för spel om pengar togs bort och ersattes av ett licensförfarande. De bolag som ville verka på den svenska marknaden fick då ansöka om licens. En ny myndighet, Spelinspektionen, infördes för att hantera licenser och kontrollera att de nya reglerna följs.

En ökning med 40 procent

Sifo har gjort en sammanställning av första kvartalet i år. Den visar att de sammantagna investeringarna i spelreklam ökade med nära 40 procent för de 10 största bolagen, när man jämför med samma period året innan. Cherry var de som köpte mest reklam, de la 317 miljoner kronor, vilket var en ökning med ca 5 procent. På andra plats hittar vi Kindred som ökade sin reklambudget med 38,5 procent, och på tredje plats statliga Svenska Spel med 217 miljoner.

Spelreklam ska vara måttlig

Ett syfte med den nya regleringen är att skydda konsumenten. Förutom kravet på att spelare på ett enkelt sätt ska kunna stänga av sig själva från alla speltjänster om de känner att de spelar för mycket finns också ett krav på att reklamen från spelbolag med licens i Sverige ska vara måttlig. Mot bakgrund av facit för första kvartalet kan man konstatera att denna målsättning inte har uppfyllts.

Nya regleringar kan vara att vänta

Branschföreningen för Onlinespel, BOS, har arbetat med att ta fram riktlinjer för att begränsa reklamen, vilket presenterades för civilminister Ardalan Shekarabi i mars 2019. Den 24 april meddelade civilministern att Spelmarknadsutredningen har fått i uppdrag att ta fram åtgärder för att begränsa spelreklamen, och att man överväger ett förbud mot spelreklam, eller begränsningar liknande de som redan finns angående reklam för alkohol och tobak. Utredningen ska redovisas senast 1 oktober 2020.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *