Förslag om nya Spelansvarsåtgärder
Förslag om nya Spelansvarsåtgärder
Förslag om nya Spelansvarsåtgärder

I dagarna har det remitteras en promemoria till Finansdepartementet att förnya och förlänga de tidigare spelansvarsåtgärderna man infört då Covid-19 situationen fortfarande pågår. Spelandet via webben ökade redan innan pandemin, men har ökat ytterligare när många isolerar sig i sina hem. De nya reglerna träder i så fall i kraft from 7 februari och berör i huvudsak spelande online och hur licensierade spelsidor lockar spelare och marknadsför sig

Ansvarsfullt spenderande för unga

Licensierade spelsidor följer något som kallas omsorgsplikt. Spelinspektionens vägledning till omsorgsplikt innebär att spelregler och marknadsföring måste vara på en sådant sätt att kundens välfärd och mående tas i beaktande och att beroende undviks och ej uppmuntras. Med stöd av detta och baserat på nya rapporter från Stadskontoret, om ungas ändrade beteende under pandemin, förordar Folkhälsomyndigheten därför också nya spelansvarsåtgärder. Skärpta licenstyper och nya åldersgränser för högre uttag är några exempel.

Stoppa beroende i sin linda

Att plötsligt lyfta satta gränser för sitt spelande med stora summor är ett tydligt initialt tecken på potentiellt spelberoende. Förslaget innebär inte bara en maxgräns på 4000 kr per vecka för spelare under 24 år utan även att licensinnehavaren måste kontakta personen i fråga. Dessa nya spelansvarsåtgärder lägger avsevärt mer ansvar hos spelbolagen att hindra att någon ung hamnar i spelberoende eller utnyttjas av någon annan. det införs även en bonusgräns på 100 kronor.

Utveckling och utvärdering

Sedan tidigare arbetas det på en spelmarknadsutredning, på uppdrag av regeringen, till vilken Stadskontoret bett om förslag på ett nytt licenssystem för att på så vis legalt även nå underleverantörer till spelbolagen. Även Philip Lindners forskargrupp hos Karolinska Institutet forskar i digital psykiatri och tillsammans med Beroendeakuten arbetar man med utvärdering och utveckling av just spelansvarsåtgärder och nya sätt att spåra spelberoende. Kvinnor i synnerhet tenderar att söka hjälp för sitt beroende i avsevärt mindre utsträckning än män.

UPPDATERING:
Regeringen beslutade att inte införa dessa restriktioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *